Δεν ξέρει ο άνθρωπος κι ίσως ποτέ να μη μάθει. Όσο για τον παράδεισο, ούτε λόγος. Ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτόν μάλλον περνάει από την κόλαση. Την κόλαση του εαυτού σου, του άλλου, του αγνώστου που ζητάς να κατακτήσεις. Δεν ξέρει ο άνθρωπος. Κι αν ποτέ μάθει, χαλάλι του…
 
***
 
Ποιοι είναι οι άνθρωποί μας; Ποιους περιμένουμε και ποιους αφήνουμε πίσω για πάντα; Οι άνθρωποί μας κατοικούν σε άλλες διαστάσεις κι άλλοτε βρίσκονται τόσο κοντά που βραχυκυκλώνουν τις αισθήσεις. Κι αν η κόλασή μας είναι οι άλλοι, θα μάθουμε ν’ αγαπάμε την κόλαση ως εαυτόν. Ξεπληρώνοντας κάθε προφητεία.
 
***
 
Μη με ρωτάς. Τίποτα δεν έχω να πω. Μόνο ένα σ’ αγαπώ κι αυτό φθαρμένο από τον χρόνο. Δέξου το και μη ρωτάς πως και γιατί.

***

Πάντα να περισσεύεις. Να χωράς παντού, σ’ όλες τις τρύπες και σ’ όλα τα μεγέθη. Large δεν θα γίνεις, όσο κι αν προσπαθήσεις. Είναι δύσκολο το παιχνίδι της αθωότητας. Μάζεψε τα άκρα σου, ρούφηξε την κοιλιά σου. Δυο-τρεις σκέψεις θα μείνουν μόνο κι αυτές άηχες κι ελάχιστες σαν το περίσσευμα του εαυτού σου.
 
***

Οι περιοχές των σφαλμάτων μας - τόπος καταγωγής μας: Χανιά, Κομοτηνή, Λαύριο, Βόλος, Ελασσόνα… Σα να λέμε λάθος στροφή, μοιρασμένος πόνος, μοναξιές κι επιθυμίες. Τί τα θες τα όνειρα τέτοια εποχή; Δεν έμαθες ακόμα τί σημαίνει φθορά; Ούτε ένα σαράκι δεν τρύπησε ακόμα την καρδιά σου;

***

Πρώτα απ’ όλα το καθήκον: αναπνοές, αγγίγματα, δυο-τρεις καλές αναμνήσεις για την δύσκολη ώρα. Δεν είναι πολλά όσα αξίζουν τον κόπο. Επιλέγεις τα πιο συνταρακτικά και θητεύεις στα πάθη σου. Να’ χεις καβάτζες όταν γκριζάρει ο καιρός. Όταν φτάνεις στο τέλος της διαδρομής. Στο νου σου μόνο το καθήκον.

***

Ανάμεσά μας ένας κόσμος εύθραυστος. Δεν θ’ αντέξει για πολύ. Εναποθέτει σ’ άλλες ζωές τις ελπίδες του. Δεν τολμά. Πώς νομίζεις θα χαθεί κάποτε ο πολιτισμός;

***

Όπου κι αν χτίσεις το παλάτι σου, το πάτωμα θα ‘χει πάντα την ψύχρα της απόστασης. Εκείνο το σημείο που θ’ απέχει πάντα ένα-ενάμισι μέτρο απ’ την καρδιά σου, για να σου θυμίζει τον δρόμο που πρέπει κάθε φορά να διανύσεις.

 
[Play list]
 
Τάνια Τσανακλίδου - Παράδεισος
Ανδριάνα Μπάμπαλη - Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου
Dulce Pontes - Por esse mar
Debussy - Nocturne
 
Yann Tiersen - La Piece Vide
Νένα Βενετσάνου - Θέλω να μου μιλήσεις
Νίκος Κυπουργός - Λόγια Κεντημένα
Antony & The Johnsons - Frankenstein
 
Coldplay - Trouble
Χρήστος Θηβαίος - Άβατο
Νατάσσα Μποφίλιου - Εγώ Μεγάλωνα για ‘σενα
Δήμητρα Γαλάνη - Μια ζωή
 
Μάνος Χατζιδάκις - Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
Giovanni Mirabassi - Jai Pas Le Temps Davoir Trente Ans
Νίκος Κυπουργός - Η Μυστική Είσοδος
Ελευθερία Αρβανιτάκη - Στο μαγγανοπήγαδο
 
Caetano Veloso - Sonhos
Αλκίνοος Ιωαννίδης - Ησυχία
Μανώλης Φάμελος - Είσαι ένα λουλούδι
Buenavista social club & Charlie Musselwhite - Chan Chan
 
Rachel Portman - Grey Gardens (Suite)
Σταμάτης Κραουνάκης - Τρεις άγγελοι
Μάνος Λοϊζος - Μη με ρωτάς
Διονύσης Σαββόπουλος - Μπάλλος

***